Kaukolämmön ja fossiilisten polttoaineiden kustannusten nousun myötä moni taloyhtiö on pohtinut nykyisen järjestelmän vaihtamista maalämpöön. Kun samaan järjestelmään lisätään myös poistoilman lämmön talteenotto, voidaan taloyhtiön ostoenergiasta korvata merkittävä osa. Myös viilennyksen saaminen samasta järjestelmästä on hyvä syy hankkia maalämpö kerrostaloon.
Tamperelainen vuonna 1968 rakennettu Pähkinäkujan asunto-osakeyhtiö käsittää 4 rakennusta ja 105 asuntoa. Taloyhtiö siirtyi geonergiaan, tuttavallisemmin maalämpöön, vuoden 2014 maaliskuussa.
"Siitä kun asiaa ensimmäisen kerran hallituksessa käsiteltiin, käyttöönotto tapahtui puolentoista vuoden päästä", taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Lamminen kertoo.
Pähkinäkujan järjestelmään lisättiin myös poistoilman lämmön talteenotto ja aurinkokeräimet, mikä muodostaa niin sanotun hybridijärjestelmän.
Kustannukset kuriin, ei muutoksia yhtiövastikkeisiin
Tampereella kustannusten nousu oli merkittävä syy hankkia maalämpö taloyhtiöön.
"Katsoimme, että kaukolämpökustannukset tulivat liian suureksi ja maalämmöllä saataisiin säästettyä kustannuksissa", Lamminen selvittää.
Hankkeen kokonaiskustannus oli noin 800 000 euroa.
"Järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 15 vuodessa, joten yhtiövastikkeisiin ei tarvinnut kajota."
Myös tilanteessa, jossa korjausvelkaa on päässyt syntymään liikaa talon osakkeiden arvoon nähden, voidaan geoenergialla vakauttaa myös taloyhtiön taloudellista tilannetta. Erityisesti näin voi olla muuttotappiopaikkakunnilla, joissa kiinteistöjen arvolla on monessa tapauksessa laskeva trendi ja paikallinen monopolienergia on kallista. Ongelmaksi asia voi tulla silloin, kun taloyhtiössä pitäisi tehdä isoja remontteja eikä pankista ole enää saatavilla rahoitusta yhtiön heikon taloudellisen tilanteen vuoksi.
Tuottoja omistajille
Uusiutuvaan ja ympäristöystävälliseen geoenergiaan siirtyminen on usein todella tuottoisaa. Sijoitetun pääoman tuotto on keskimäärin noin 10 %. Sellaisissa kohteissa, joissa jäähdytyksen tarve on iso, tuotto voi olla parhaimmillaan 15 % paikkeilla. Vaihtamalla pääosin fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan kauko- tai öljylämmityksen maalämpöön, voi kiinteistösijoittaja tienata suhteessa enemmän kuin sijoittamalla uuteen kiinteistöön.
Jos pohtii siirtymistä uusiutuvaan energiaan, miksi kannattaa valita juuri maalämpö kerrostaloon?
"Maalämmössä on se hyvä puoli, että sitä saa koko ajan, jos verrataan vaikkapa aurinkoenergiaan", Lamminen muistuttaa.
Mitä isompi kiinteistö tai kiinteistökokonaisuus on kyseessä, sitä tuottoisampaa siirtyminen geoenergiaan on. Ja vain harvassa paikassa olemassa oleva infra estää energiakaivojen poraamisen. Samasta järjestelmästä on mahdollista saada myös viilennys, mikä parantaa samalla järjestelmän tehokkuutta. Uuden järjestelmän asentaminen ei myöskään vaikuta asunnon käyttämiseen töiden aikana.
Rototec on asiantuntija suurien kiinteistöjen geoenergiaratkaisuissa.
"Rototec suoritti mittaukset tarkasti ja onnistuneesti. En löydä minkäänlaista moitittavaa", Lamminen asunto-osakeyhtiö Pähkinäkujalta kiittää.
Hanki ennustettava, riippumaton ja ympäristöystävällinen maalämpö kerrostaloon nyt!