Maalämpöä sairaalaan

Norlannin yliopistollinen sairaala, Uumaja: Maalämpö sopii sairaalaan

Norlannin yliopistollinen keskussairaala Uumajassa on vuonna 1907 rakennettu 330 000 neliön kokonaisuus. Sopiiko maalämpö sairaalaan?
"Mitä isompaan laitokseen geoenergiajärjestelmä asennetaan, sitä parempiin tuloksiin on mahdollista päästä", sanoo Norlannin sairaalan kiinteistöpäällikkö Hans Johansson.
Geoenergia, eli maalämpö ja -viilennys, sopii niin teknisesti kuin kustannustehokkuutensa ansiosta erinomaisesti suurien kiinteistöjen energialähteeksi.

Malliesimerkki geoenergian hyödyntämisestä suuressa kiinteistökokonaisuudessa on Norlannin Yliopistollinen keskussairaala. Sairaalaan tehtiin kaukolämmön rinnalle geoenergiaratkaisu, jolla tuotetaan noin 20 % lämmityksestä ja noin 95 % jäähdytyksestä.

 


Maalämpö tuo sairaalaan viilennyksen – ja merkittäviä säästöjä

Geoenergian ansiosta sairaala säästää energiakustannuksissa noin 1200 euroa päivässä. Säästyneet rahat käytetään terveydenhuollossa.
"Talousnäkökulmalla on totta kai merkitystä. Sen ansiosta asioita saadaan tapahtumaan. Mutta toinen tärkeä seikka on toimintavarmuus. Emme ole riippuvaisia ulkopuolisesta toimittajasta", Johansson painottaa.
Norlannin yliopistollisen sairaalan geoenergiajärjestelmää aiotaan vielä laajentaa. Suuri säästöpotentiaali tulee siitä, että sairaalassa tarvitaan lämmitystä ja jäähdytystä yhtä aikaa. Kun kesällä jäähdytyksen tarve on suuri, syntyy ylimääräistä lämpöä, joka varastoidaan energiakaivokenttään talvea varten. Näin järjestelmä toimii tehokkaasti ympäri vuoden ja on ympäristöystävällinen.
"Ympäristönäkökulma oli meille tärkeä. Geoenergia on uusiutuva energiamuoto ja sen ansiosta tuotamme 4400 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä vuosittain", Johansson kertoo.

Suomessakin on alettu kärsiä kuumuuden aiheuttamista ongelmista sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, kuten kesä 2018 osoitti. Samasta järjestelmästä ilman lisäkustannuksia saatavan viilennyksen vuoksi maalämpö olisi varteenotettava energiamuoto meilläkin suurissa laitoksissa. Samalla vähentäisimme hiilidioksidipäästöjämme. Kaupunkien infra harvemmin estää energiakaivojen poraamisen, joten myös Suomessa olisi mahdollista tuoda maalämpö sairaaloihin.

Optimaalinen hyöty syntyy hyvästä suunnittelusta

Jotta geoenergiajärjestelmästä saadaan optimaalinen hyöty ja järjestelmä toimii oikein, Rototec tekee isoissa kohteissa esiselvitystyön ja kallioperän geoenergiamittauksen (TRT). Mittauksella selvitetään kallioperän lämpövaste energiakentän mitoittamista varten. Energiakaivojen määrä, syvyys ja keskinäiset etäisyydet mitoitetaan kunkin kiinteistön tarpeiden mukaan. Varmistamme energiakenttien optimaalisen toiminnan käyttämällä kansainvälistä EED-suunnittelu- ja mallinnusohjelmaa. Tarjoamme myös alkuvaiheen konsultointia hankkeiden kustannusten arvioimiseen ja erilaisten toteutustapojen kartoittamiseen.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos haluat lisätietoja tai tarvitset konsultointia geoenergiahankkeeseen liittyen. Asiantuntijamme Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa osaavat auttaa maakohtaisissa kysymyksissä.

Ota yhteyttä! ›


Share:
Rototec_Kallioperan-geoenergiapotentiaalin-tutkimus-isoille-kiinteistoille_featured-img

Kallioperän geoenergiapotentiaalin tutkimus isoille kiinteistöille

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.