Ruotsi vs. Suomi –geoenergiamaaottelu 6–0

Ruotsi on monessa asiassa edelläkävijä. Niin myös uusien energiantuotantomuotojen hyödyntämisessä. Mitä voimme naapuriltamme oppia?

Oppi #1: Helpotetaan lupaprosesseja ja sallitaan innovatiiviset ratkaisut

Politiikka on ratkaisevassa roolissa tulevaisuuden energiajärjestelmien kehittämisen ja uusiutuvan energian ratkaisuissa. Kaupungit, joissa ei ole omaa energiayhtiötä, myöntävät lupia maalämpökaivojen poraukselle tehokkaasti. Energiayhtiöitä omistavissa kunnissa luvat ovat usein kalliita, prosessit pitkiä ja lupia hylätään järjenvastaisista tai juridisesti pätemättömistä syistä.

Suunta on Suomessa oikea. Huhtikuussa korkein oikeus päätti, että porvoolaisella pariskunnalla on oikeus valita talonsa lämmitysmuodoksi maalämpö, vaikka kaupunki oli kaavalla pakottanut alueen rakennukset liittymään kaukolämpöön.

Länsinaapurissamme uusiutuvaan energiaan suhtaudutaan myönteisesti pitkälti siitä kertyneen pitkän kokemuksen ansiosta. Geoenergian porauslupien hakuprosessi on tehty suoraviivaiseksi ja sujuvaksi. Ratkaisu pyritään aina löytämään, ja hankalissa tapauksissa poraukset toteutetaan vaikka kellarista tai jalkakäytävältä käsin.

Suomessakin lupaprosesseja tulisi yhtenäistää ja asukkaita kohdella yhdenvertaisesti asumiskunnasta riippumatta. Energiayhtiöiden läpinäkyvyyttä tulee parantaa ja monopoliasemien syntymistä välttää. Näin voidaan valita pitkällä aikavälillä kannattavin ja ympäristöystävällisin ratkaisu.

Oppi #2: Tarkastellaan kokonaisuutta ja elinkaarta

Ruotsissa suuret kiinteistönomistajat ovat siirtyneet geoenergiaan ympäristö- ja taloudellisten hyötyjen vuoksi. Ikea alkoi ensimmäisten joukossa hyödyntää geoenergiaa ja on toiminut pitkään sen puolestapuhujana.

Suomessa uusiutuvan energian investoinnit kaatuvat helposti lyhyen aikavälin kannattavuuden yksisilmäiseen tarkasteluun. Ruotsissa taas päätöksiä tehtäessä tarkastellaan ratkaisun elinkaarta, kokonaislaskelmia ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Huolellisesti harkitut ja järkevät valinnat kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Niin talouden kuin ympäristönkin näkökulmasta.

Oppi #3: Luovutaan öljystä

Muissa Pohjoismaissa on otettu merkittäviä askelia öljylämmityksestä luopumiseksi. Suomessa keskustellaan siitä, montako prosenttia öljyyn pitää lisätä bioöljyä, että öljyn polttamista voidaan jatkaa hamaan tulevaisuuteen.

Mikäli polttoöljyn valtiontuki poistettaisiin, kuten Ruotsissa aikanaan tehtiin, olisi sillä valtava merkitys Suomen kauppataseelle, kansantaloudelle ja myös työllisyydelle. Siirtymällä öljylämmityksestä maalämpöön saa sijoitetulle pääomalle helposti 10 % tuoton.

Oppi #4: Kohdennetaan energia yhteistyöhön ja ratkaisujen etsimiseen omista poteroista huutelun sijaan

Suomessa energiaan liittyvää keskustelua leimaa eri intressiryhmien vahvat näkemykset ja oman edun tavoittelu, joilla ei päästä yhteiskuntaa tai ympäristöä parhaiten hyödyttävään lopputulokseen. Ruotsissa energia-alan eri toimijat hakevat yhteisiä ratkaisuja keskustellen, ja eri energiamuotoja kuten kaukolämpöä ja geoenergiaa hyödyntäviä ratkaisuja toteutetaan yhteistyössä.

Vain avoimella keskustelulla ja yhteistyöllä voimme löytää innovatiivisia ratkaisuja, joilla Suomi viedään uusiutuvan energian kärkimaaksi. Siihen meillä on erinomaiset mahdollisuudet.

Mikko Ojanne, Varatoimitusjohtaja, Rototec Group

Share:

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.