Rototecin tarina:
miten kaikki alkoi?
Rototecin perusti vuonna 2007 Mikko Ojanne yhdessä veljensä Timo Ojanteen kanssa. Nyt 15 vuotta vuotta myöhemmin Rototec on yli 60 000 poratun lämpökaivon kokemuksella Euroopan suurin geoenergia-alan yritys.
Alun perin Mikko Ojanne päätyi geoenergia-alalle onnekkaiden sattumusten kautta.
24-vuotiaana myin Puustellilla keittiöitä Ruotsissa ja tutustuin asiakkaaseeni vesikaivoyrittäjä Lasse Hautaseen. Tulimme hyvin juttuun ja pyysin päästä katsomaan hänen työtään. Lasse kertoi minulle, että maalämpöporauksissa voisi olla tulevaisuus, vaikka niitä oli tehty Ruotsissa jo 40 vuotta, Ojanne muistelee.
Asiat etenivät nopeasti siihen pisteeseen, että Ojanteet perustivat energiakaivojen porausyrityksen Hautasen tukemana. Vaikka Mikolla ei ollut alan koulutusta, hänen luontainen kiinnostuksensa tekniikkaan ja ratkaisujen etsiminen erilaisiin ongelmiin siivittivät yrityksen kasvua. Kahdessa vuodessa yrityksen liikevaihto kasvoi nollasta neljään miljoonaan euroon.
Ajattelin ihan toisella tavalla kuin konservatiivisella porausalalla oli tapana. Minulla oli selkeä visio, johon kuului omakotitaloja suuremmat maalämpökohteet.
Yrityskauppojen kautta Suomen markkinan valloitukseen
Ojanteen yrityksen rakettimainen kasvu herätti Tukholman pörssin First North -listalla olevan ruotsalaisen maalämpöyrityksen huomion. Yrityskaupat tehtiin, ja Ojanne jäi yritykseen palkkajohtajaksi. Kaupantekovaiheessa myyjällä ja ostajilla oli samanlainen ajatus yrityksen tulevaisuudesta, mutta vuoden kuluttua yhteistä visiota ei enää löytynyt. Ojanne halusi kehittää toimintaa eri suuntaan. Ruotsiin muuttaneiden suomalaisvanhempien poika oli onnekseen päättänyt 15-vuotiaana opetella suomen kielen, sillä sille tulisi pian toden teolla tarvetta.
Yrityskaupan ansiosta toteutin oman haaveeni ja sijoitin rahani uudelleen. Minulla oli kilpailukielto Ruotsissa, joten päätin aloittaa energiakaivotoiminnan veljeni Timon kanssa Suomessa.
Ojanteelle suomalainen liiketoimintatapa oli uusi maailmansa ja suoraviivaisuus mietitytti. Alussa yritykseen hankittiin suomalaisia kontakteja ja suomalainen toimitusjohtaja.
Näin saimme suomalaista kulttuuria suoraan yrityksen johtoon. Siihen toimme parhaat käytännöt Ruotsista emmekä unohtaneet kokoustamista eli mötet på mötet -tapaa toimia.
Veljesten yrityksessä hierarkia oli matala ja yhdessä tekeminen tärkeää. Sama toimintamalli on edelleen yrityksessä käytössä. Nykyään Mikko toimii yrityksen kehityksestä ja yrityskaupoista vastaavana johtajana.
Voin kysyä asentajilta, miten joku päätös kannattaisi tehdä. Haluan, että he voivat aidosti kertoa mielipiteensä ja vaikuttaa asioihin.
Pioneerina konservatiivisella energia-alalla
Geoenergian porareiät oli ennen tapana tehdä 5,5-tuumaisiksi vaikka matemaattisesti ja fysikaalisesti parempi ratkaisu olisi ollut 4,5 tuumaa.
Pikkuhiljaa, kun jääräpäisesti jatkoimme pienempien porareikiemme kanssa, muutkin alkoivat kääntyä samaan kokoon, konservatiivisen energia-alan pioneeri Ojanne kertoo.
Suomessa geoenergian kasvu on ollut nopeaa. Ojanteen mukaan kaukolämpö ei esimerkiksi tällä hetkellä pysty kilpailemaan hinnan ja ekologisuuden kanssa. Lämmityksen ja viilennyksen yhdistelmässä maalämmön hyötysuhde on merkittävän hyviä.
Kaukolämmössä hinnan kipuraja on tullut vastaan. Urani alussa tehtävänämme oli viedä omakotitalon öljykattila pois ja hoitaa tilalle toimiva vihreä vaihtoehto eli maalämpö. Kun teknologia ja hyötysuhteet ovat kehittyneet, myös suuremmat kiinteistöt ovat kiinnostuneet samasta.
Geoenergiaa osataan nykyään hyödyntää monipuolisemmin. Kenttä voidaan luoda vähemmällä porauksella ja vähemmällä määrällä maalämpökaivoja, kun kaivot ovat syventyneet ja teknologia kehittynyt. Mutta edelleen perusajatus on sama; maaperästä voidaan kerätä maaviileä kesällä ja jättää maalämpö maahan. Talvella maalämpö käytetään taas lämmitykseen ja jätetään viileys odottamaan kuuman kesän viilennystarpeita.
Kekseliäs luonne toi ensimmäisen kesätyöpaikan
Yrittäjän elämä ja rahan poikimaan pistäminen on ollut Ojanteelle tuttua jo pikkupojasta lähtien. Tavallisen duunariperheen poika loi itselleen ensimmäisen kesätyöpaikan jo 12-vuotiaana, kun hän myi limsaa soutuveneestä lähijärven viidelle eri uimarannalle. Kesäloman päätytty nuoren yrittäjän kassassa oli 7 000 kruunua.
Ostin viidellä kruunulla kokispullon ja soudin rannalle. Keksin markkinoida pulloa huudolla: Kuka haluaa viimeisen kokiksen? Myin pullon kymmenellä kruunulla, soudin kauppaan takaisin ja ostin yhden kokiksen ja fantan. Sitten myin viimeisen kokiksen ja fantan. Siitä se lähti, Ojanne muistelee.
Vastuullisuus on Rototecin ytimessä
Arvioi lämmityksesi päästöt
Päästöjen ero vuodessa on noin tCO2, mikä vastaa
kilometrin automatkaa. Perustuu autojen vuoden 2019 155,4 g/km päästökeskiarvoon.
Nykyisen lämmitysmuotosi ominaispäästö on
g/kWh ja maalämmön g/kWh.