Kolilla sijaitseva Sokos Hotel Break siirtyi ilmastoystävälliseen ja kustannustehokkaaseen maalämpöön
Sokos Hotel Break Kolissa on 82 huonetta sekä kylpylä-ja rinnetoiminnot. Yhteensä kiinteistössä on noin 28 000 kuutiota lämmitettävää pinta-alaa. Koko tätä kiinteistömassaa on aiemmin lämmitetty öljyllä. Korkeiden lämmityskustannusten sekä iilmastoseikkojen takia kylpylähotelli päätyi siirtymään ilmastoystävälliseen ja kustannustehokkaaseen maalämpöön.
Hotellin geoenergiakenttä koostuu 35:stä energiakaivosta, joista jokainen on 312 metriä syviä. Erityispiirteenä tässä kohteessa on, että energiakaivot menevät useita kymmeniä metrejä Pielisen vedenpinnan alapuolelle.
”Kohteessa oli porauksien osalta myös hyvin haastavat olosuhteet, koska alueella on yksi Suomen kovimmista kallioista, mutta nämä haasteet onnistuttiin projektissa voittamaa”, sanoo Rototecin projektijohtaja Juuso Piironen.
”Näinkin isoon ja haasteelliseen urakkaan lähteminen mietitytti meitä hotellissa kovastikin, että miten paljon se näkyy meidän normaalissa toiminnassa, kun hotellin olisi tarkoitus palvella asiakkaita koko ajan. Urakka meni hyvin omalla painollaan, vaikka kaikki poraukset suoritettiin hotellin välittömässä läheisyydessä. Asiakashäiriöitä ei ollut. Päinvastoin, mielenkiinto asiakkailla tekemistä kohtaan oli todella vahvaa”, kertoo Marko Riikkinen, hotellinjohtaja, Sokos Hotel Break Koli.
Hotellihuoneet viilentyvät maaviileällä
Kohteessa hyödynnetään myös kalliosta saatava kylmäenergia hotellin viilennykseen.
”Ensimmäinen huomio maalämpöjärjestelmästä tuli viime kesänä, kun maalämpökaivojen kautta saatiin hotelliin myös viilennys. Kohteeseen rakennettiin energiaprojektin yhteydessä myös huoneistokohtaiset jäähdytykset, joiden käyttökustannukset ovat lähes ilmaiset. Jäähdytys otettiin käyttöön jo ennen kuin lämmityslaitos oli rakennettu. Jäähdytyksen hyötysuhde jopa COP 20. Maalämpö- ja maaviileälaitteistojen asennuksista vastasi Tom Allen Senera.
Öljyrekkojen käynti kiinteistöön on loppunut ja vajaassa kahdessa kuukaudessa hotelli on kuluttanut 20 000 litraa polttoöljyä vähemmän, joka tarkoittaa hiilijalanjäljessä merkittävää säästöä. Säästöt alkuperäisiin laskelmiin ovat menneet suunnitelmien mukaisesti. Hotelli on jopa hivenen niistä edellä. Energiansäästö on 1218 MWh/v eli 68 % ja CO2 päästövähennys 326t/v eli 69 %.
”Lopputulos on todella hyvä ja kansallispuiston arvojen mukainen. Yhteistyö on ollut loistavaa”, sanoo Kyösti Tuhkalainen, erikoissuunnittelija, Metsähallitus.
Katso video Kolin projektista ›