Energiaviisas Isku Center valitsi maalämmön

Isku Center, Lahti

45 kpl Energiakaivoja
350 m Syvyys
76 000 m2 Tilavuus

Isku on vuonna 1928 perustettu suomalainen huonekalutehdas. Lahden Puukalusto Oy -nimellä toiminut yritys rakennutti Mukkulankadulle yhä toiminnassa olevat Isku Centerin vanhimmat osat jo 1950-luvulla. Isku Centerissä toimivat parinkymmentä vuokralla olevaa yritystä, Lahden ammattikorkeakoulun 5000 oppilasta sekä Iskun oma teollinen tuotantolaitos. Keskus tarjoaa myös kokous- ja tapahtumatiloja. Kiinteistössä on 76 000 m2 lämmitettyä pinta-alaa.
"Isku on perheyritys, jonka perusarvoihin kuuluu ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus niin tuotannossa, myymälöissä kuin täällä pääkonttorillakin. Lahden ammattikorkeakoulun tulo tiloihimme oli varmasti myös yksi vauhdittaja siinä, että halusimme tehdä moderneja energiaratkaisuja", kertoo Iskun laatu- ja ympäristöjohtaja Hanna Eskola.

Merkittäviä säästöjä energiaratkaisuilla

Iskun energiaratkaisujen yhteistyökumppani LeaseGreen on laskenut geoenergian ja aurinkosähköjärjestelmän pienentävän rakennuksen hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia vastaavien kiinteistöjen perinteiseen talotekniikkaan verrattuna. Energiakustannukset ovat pienentyneet lähes 50 prosentilla.
"Säästöjä tulee varmasti sitä mukaa vielä lisää, kun saamme yhä isomman osan tästä valtavasta kiinteistöstä geoenergian piiriin. Luonnehdimme erilaisia ratkaisuja sisältävää kokonaisuutta energiaviisaudeksi", Eskola sanoo.

Energiakaivoja sisätiloihin

Rototec on porannut Iskun kiinteistöön yhteensä 45 energiakaivoa, joiden syvyys on 350 metriä.
"Erikoisuutena tässä kohteessa on se, että 11 kaivoa on porattu rakennuksen sisälle. Sisällä poraaminen on hyvä vaihtoehto, jos ulkoa ei löydy tarpeeksi tilaa. Poraukset tehdään varastotiloissa ja kaivon päälle tulee metallinen kansi, joka jää lattiatasoon. Siitä voidaan tarvittaessa ajella vaikka trukilla ylitse", Rototecin projektijohtaja Juuso Piironen selvittää.

Isku Centeriin asennetun lämpöpumpun teho on 3 x 350 kilowattia, mikä vastaa yli sadan omakotitalon lämpöpumpputehoa. Aiemmin kiinteistö lämpeni kaukolämmöllä.
"Pääasiallisena lämmitysmuotona kaukolämpö vaihdetaan geoenergiaan sekä taloudellisten että ympäristösyiden vuoksi", sanoo Eskola.
Kaukolämpö tuottaa kiinteistöön kuitenkin huipputehoja. Se otetaan käyttöön pidempien pakkasjaksojen aikana.
"Optimaalisen kannattavuuden vuoksi geoenergiajärjestelmästä ei ole yleensä järkevää ottaa 100 % tehoa, vaan lyhyet piikit voidaan korvata kaukolämmöllä, ekologisella sähköllä tai bioöljyllä", Piironen kertoo.

Isku Centerille haetaan huippuluokan Breeam-ympäristösertifikaattia. Se on tärkeä viesti sekä Isku Centeriin sijoittuville että Iskun tuotteita ostaville yrityksille.
"Sertifikaatti kertoo rakennusten ekologisuudesta, mutta myös tuotteet ovat osa kokonaisuutta. Yhtenä esimerkkinä uusi pääkonttori, jota asiakkaamme on rakennuttamassa. Kalustuksen kilpailutuksessa oli ehtona muun muassa, että sisäilmaemissiot minimoidaan. Tuotteissamme käytetään vain vesiohenteisia lakkoja ja liimoja. Tuotantoketjun ekologisuus tukee ympäristönäkökohtien lisäksi myös liiketoimintaa", kertoo Eskola.

Share:
Rototec_Kallioperan-geoenergiapotentiaalin-tutkimus-isoille-kiinteistoille_featured-img

Kallioperän geoenergiapotentiaalin tutkimus isoille kiinteistöille

.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.