Maalämpökaivon poraus

Rototec on Euroopan suurin geoenergia-alan yritys. Hoidamme maalämpökaivojen poraukset vahvalla ammattitaidolla ja suunnitellussa aikataulussa.

rototec_maalampokaivojen-poraus

Rototec on erinomainen kumppani maalämpökaivojen poraukseen

Rototec tarjoaa ammattimaisen, sujuvan ja turvallisen maalämpökaivojen porauksen. Yli 10 miljoonaa metriä ja yli 60 000 porattua kaivoa tekee meistä Euroopan suurimman ja kokeneimman maalämpökaivojen toimittajan. Käytössämme on alan laajin porauskapasiteetti – yli 50 porausyksikköä – mikä mahdollistaa geoenergiaratkaisujen asennuksen myös erittäin suuriin kohteisiin. Kokeneet poraajat ja kollektoriasentajat varmistavat porausprosessin sujumisen aikataulussa ja kaikki turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Poraamme maalämpöä ympäristöministeriön Energiakaivo-oppaan suosituksia noudattaen. 

geran-de-klerk-WJkc3xZjSXw

Uusiutuvaa, omavaraista energiaa

Sen lisäksi, että maalämmön asentaminen on taloudellisesti kannattavaa, se on myös merkittävä askel kohti kestävämpää ja riippumatonta energiantuotantoa. Maalämpö ja samalla järjestelmällä syntyvä maaviileä ovat uusiutuvaa energiaa, joka vähentää merkittävästi kiinteistön CO2-päästöjä. 

Maalämpökaivojen poraus pähkinänkuoressa

On tärkeää, että maalämpökaivokenttä on suunniteltu huolellisesti ja ammattimaisesti. Näin myös itse porausprosessi sujuu nopeasti ja ilman yllätyksiä.
Lue lisää konsultointi- ja suunnittelupalveluistamme

Kontin toimitus

Ennen työn aloittamista työmaalle toimitetaan kontti. Siihen kerätään porauksen aikana syntyvä maa-aines, kuten kiviaines, hiekka ja vesi. Kontin koko on P 4,1 x L 1,9 x K 2,0 m ja se tulee sijoittaa lähelle kaivojen porauspaikkaa (maksimietäisyys 25 m). Kaivojen sijainti on määritelty osana maalämpöhankkeen valmistelutyötä. Jos vesi pumpataan yleiseen viemäriin tai hulevesiverkostoon, tarvitaan lisäksi erillinen erottelukontti (RotoCont tai RotoCont+) veden puhdistamiseksi. Kontit toimitetaan kuorma-autolla, joten kohteen ulkopuolella oleva katu on pidettävä toimituksen aikana vapaana esteistä.

Poraus

Poraukseen kuluva kokonaisaika vaihtelee ja riippuu kaivojen syvyydestä ja lukumäärästä. Porausalueella on oltava riittävästi tilaa. Lisäksi poraukseen tarvitaan sähköä ja vettä. Rototecin porausyksikkö saapuu kuorma-autolla, joka on noin 12 metriä pitkä ja painaa 30 tonnia. Käyttämämme poravaunu painaa 9 tonnia, on 6 metriä pitkä, ja porauksen aikana 6,5 metriä korkea. Kuorma-auton ja porauspaikan välinen etäisyys ei saa ylittää 50 metriä.

Asennus

Porauksen jälkeen sovittuna aikana asennamme keruuputkiston ja kiinteistöön johtavat syöttöputket, jotka kaivetaan tavallisesti noin 50 cm:n syvyyteen. Seinän läpiviennit tehdään timanttiporauksella. Järjestelmän sijainti kiinteistön sisällä määritellään yhdessä lämpöpumpun asentajan kanssa. Rototecin asennus päättyy useimmiten kohteen ulkoseinän  sisäpintaan, josta lämpöpumpputoimittaja ottaa työn haltuunsa ja yhdistää ulkoisen järjestelmän lämpöpumppujärjestelmään.

Porauksesta syntyvän kiviaineksen käsittely

Maalämpökaivoja porattaessa kertyy hienoa kiviainesta ja vettä, jotka käsitellään asianmukaisesti. Kiviaines ja vesi ohjataan teräskonttiin, jossa kiviaines painuu pohjalle ja vesi pumpataan työmaalla sopivaan paikkaan. Kiviaines kuljetetaan pois työmaalta maankaatopaikalle tai muuhun sopivaan täyttömaata vastaanottavaan paikkaan. 

Rototec-veden-kasittely

Vedenkäsittely porauksen yhteydessä

Porauksen aikainen vedenkäsittely on tärkeä osa Rototecin vastuullisuutta. Maalämpökaivojen poraamisessa tarvitaan paineistettua vettä (vesijohtovesi), sillä se auttaa sitomaan porauspölyä ja hienoa kiviainesta. 

Porauksen yhteydessä käytetty vesi sekä porauksen yhteydessä maan pinnalle nouseva vesi käsitellään umpinaisessa kontissa, joka erottaa vedestä suurimman osan kivimateriaalista. Tämän jälkeen puhdistettu vesi imeytetään takaisin ympäristöön sopivaan paikkaan porauspaikan lähistölle. Tilanteissa, joissa tämä ei ole mahdollista, vaan vesi johdetaan esimerkiksi viemäriverkostoon, vesi käsitellään toiseen kertaan patentoimallamme RotoCont tai RotoCont+ -vedenkäsittelymenetelmällä. Siinä vedestä erotetaan pienetkin partikkelit ja sameus pois. 

Maalämmön asennus avaimet käteen -palveluna

Kun maalämpökaivojen poraus on valmis, työ siirtyy kiinteistön sisälle lämpöpumpputoimittajalle, joka hoitaa järjestelmän asennuksen ja käyttöönoton. 

Rototec tarjoaa asiakkailleen myös avaimet käteen -palvelua, missä huolehdimme koko maalämmön käyttöönoton ennakkosuunnittelusta käyttöönottoon asti yhdessä kumppaneidemme kanssa. Lue lisää palveluistamme tai jätä yhteydenottopyyntö.

Usein kysyttyä maalämmön porauksesta

Kuinka paljon porauskalusto vie tilaa?

Eniten tilaa vievät porausvaunu, kuorma-auto ja kiviaineskontti. Porausvaunun vaatima tila on verrattavissa pakettiautoon, mutta se painaa 9 tonnia ja on porauksen aikana noin 6,5 metriä korkea. Kiviaineskontin koko on P 4,1 x L 1,9 x K 2,0 m. Tarkat mitat ja ohjeet löydät esitteestämme. 

Kuinka kauan kaivojen poraaminen kestää?

Yhden lämpökaivon poraaminen vie yleensä 1–1,5 päivää. Mikäli kaivoja porataan useampia, kasvaa porausaika samassa suhteessa. 

Kuinka paljon porauksesta aiheutuu melua?

Porauksesta aiheutuu jonkin verran melua. Meluhaitasta on tärkeää viestiä kiinteistön käyttäjille sekä ympäröiville kiinteistöille hyvissä ajoin.

Kuinka syviä lämpökaivot ovat?

Tarvittavien lämpökaivojen määrä ja syvyys määritellään porausta edeltävässä suunnitteluvaiheessa ja mahdollisen testiporauksen yhteydessä. Kaupunkien keskustoissa suositaan jopa yli 400 metriä syviä kaivoja.

Mitkä tekijät vaikuttavat maalämpöpumpun kokoon ja porattavan lämpökaivon syvyyteen?

Kohteen koko sekä lämmityksen ja jäähdytyksen tarve, lämmönjakojärjestelmä (esim. patterit tai vesikiertoinen lattialämmitys) sekä kohteen maantieteellinen sijainti.

Voiko kuoppaan porata?

Ei, vaan porauspaikan tulee olla tasainen.

Voiko vaakaputkistolle tulevan kaivuun tehdä jo ennen porausta?

Ei, koska porauksen aikana ylös nouseva vesi saattaa kulkeutua kaivantoa pitkin ja täyttää vaakaputkistolle kaivetun uran.

Vaikuttaako asennus ympäröivään kasvustoon, kuten puihin, pensaisiin ja istutuksiin?

Teemme kaikkemme, jotta asennus vaikuttaa ympäristöön niin vähän kuin mahdollista. On kuitenkin huomioitava, että koneet ovat melko painavia joten esimerkiksi nurmikolle voi jäädä jälkiä.  Kaluston sijoitus porauksen aikana suunnitellaan etukäteen yhdessä asiakkaan kanssa. 

Miten pintavesieristys tehdään?

Eristys tehdään tätä tarkoitusta varten kehitetyllä erikoisbetonilla.

Saako kiinteistössä oleskella asennuksen aikana?

Kyllä. Vain joitakin ulkoalueita saatetaan rajata turvallisuussyistä.

 

Lue asiantuntija-artikkeleita

Blogimme tarjoaa inspiraatiota ja uutta tietoa maalämmöistä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Autamme ymmärtämään, miksi maalämpö ja maaviileä ovat tulevaisuuden valintoja, ja mitä me Rototecillä teemme kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi.

Rototec-yhteistyökumppanina-esite

Lataa esite — Rototec yhteistyökumppanina

Sertifioidun kumppanin kanssa geoenergiaprojekti sujuu mallikkaasti suunnittelusta toteutukseen! Esitteessä kerromme tarkemmin siitä, miksi yhteistyö Rototecin kanssa seuraavassa geoenergiaprojektissanne kannattaa.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.