Rototec » Kuortaneen Urheiluopisto siirtyy kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, turpeesta Rototecin poraamaan maalämpöön

Kuortaneen Urheiluopisto siirtyy kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, turpeesta Rototecin poraamaan maalämpöön

02.03.2021

Olympiaurheilukeskus Kuortaneen Urheiluopistolla rakennetaan tulevaisuutta tekoälyn avulla  yhdistämällä uusiutuvia energianlähteitä, maalämpöä ja aurinkosähköä. Urheiluopisto uskoo, että tämä projekti edesauttaa heidän hiilineutraalisuustavoitteensa saavuttamista jo edellä aikataulua, vuotta 2030. Kuten esim. rakennusalalla ja liikenteessä, myös urheilun hiilijalanjälkeä ollaan aktiivisesti vähentämässä ja Kuortaneen projekti on iso osa tätä työtä.

Älykäs energiajärjestelmä sisältää mm. säädatan perusteella ohjautuvia älykkäitä lämmitysverkkoja ja päivänvalon mukaan säätyvän älyvalaistuksen, jotka vievät uudella teknologialla opiston jo kohti hiilinetraalia tulevaisuutta. Rototec poraa urheiluopiston alueelle yhteensä 104 kappaletta yli 200 metriä syvää lämpökaivoa, joilla lämmitetään ja viilennetään yhteensä 47 000 kiinteistöneliötä; urheiluhalleja, areenoita, majoitustiloja ja hotelli.

”Uuden älykkään energiaverkon avulla pääsemme myös ihan uudelle tasolle päästöjen vähentämisessä. Nyt rakennettava maalämpövoimala poistaa leijonanosan 1300 tonnilla. Laskenut energiankulutus tuo vuositasolla myös noin 250 000 euron säästöt, joilla katetaan investointia”, Kuortaneen Urheiluopiston toimitusjohtaja Jussi Töyrylä kertoo miksi projekti kannattaa.

Yhdistämällä geoenergia ja aurinkosähkö energiatehokkaasti vievät opistoa kohti hiilineutraaliutta lämmityksessä ja viilennyksessä. Järjestelmän avulla Kuortaneen Urheiluopisto säästää vuosittain 2800 MWh energiaa, mikä vastaa yli 8 miljoonan kilometrin ajoa henkilöautolla.

”Kun maalämpöosuus uudesta järjestelmästä on valmis, teetämme auditoinnin ja odotamme olevamme lähellä vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta”, Töyrylä kertoo tyytyväisenä.

”Olemme toimittaneet Kuortaneelle jo aiemmin auringon mukaan säätyvän älyvalaistuksen ja yli 2600 paneelin aurinkovoimalan, joka tuottaa 15 % Urheiluopiston tarvitsemasta sähköstä. Nyt toteutettava geoenergiajärjestelmä käsittää lähes megawatin, 18 pumpun maalämpöosuuden ja on osa uudenlaista kestävän energian järjestelmää, jossa kaikki osat yhdistetään toisiinsa älykkäällä kiinteistöautomatiikalla”, kertoo Jyri Kelin, joka vastaa Lem-Kemin kestävän energian projekteista.

”Olemme todella tyytyväisiä voidessamme olla mukana auttamassa Kuortaneen Urheiluopistoa saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Tämä on meillekin hyvin mielenkiintoinen projekti kokonsa ja monipuolisuutensa ansiosta. Tämä projekti on myös hieno osoitus hyvästä yhteistyöstämme Lem-Kemin kanssa”, kiittelee Jan Herranen, maajohtaja, Rototec Oy.

Kuortaneen Urheiluopiston Kestävän Energian Järjestelmä ja maalämpövoimala on osittain Business Finlandin tukema hanke. Energiajärjestelmät toimittaa ja rahoittaa ESCO-tyyppisellä rahoituksella lahtelainen Lem-Kem, joka on Suomen suurin aurinkovoiman kokonaistoimittaja.

Lisätietoja:

Joanna Viileinen, markkinointi-ja viestintäpäällikkö, Rototec Group, tai 040 538 33 66. Ja kuvia: https://material.rotomap.fi

 

Rototec
Rototec on Euroopan suurin geoenergiaratkaisujen toimittaja ja alan innovatiivinen uudistaja. Geoenergia on maaperästä kerättävää uusiutuvaa energiaa, jonka avulla voidaan sekä lämmittää, että viilentää kaikenkokoisia kiinteistöjä. Rototecin kokonaisvaltainen konsepti kattaa koko prosessin energiajärjestelmän konsultoinnista ja suunnittelusta asennukseen. Vuonna 2007 perustettu Rototec toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ja sen liikevaihto vuonna 2020 oli noin 51 miljoonaa euroa. www.rototecgroup.com

Lem-Kem
Lem-Kem on suomalainen kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Aurinkovoiman kokonaistoimittajana Lem-Kem on Suomen suurin, omalla maahantuonnilla, suunnittelulla ja asennuksella. Kestävän kehityksen energiaratkaisujen lisäksi Lem-Kem suunnittelee ja toteuttaa kiinteistönhoidon tuotepalveluita, älykkäitä valaistusratkaisuja ja sähköisen liikenteen järjestelmiä. Lem-Kemin pääkonttori sijaitsee Lahdessa ja vuonna 2020 sen liikevaihto oli n. 16 miljoonaa euroa. www.lemkem.fi