Rototec » Kiinteistön viilennys maalämmöllä

Kiinteistön viilennys maalämmöllä

Kesä 2018 jäi historiaan yhtenä kuumimmista ja Suomessakin hikoiltiin ennätyshelteissä. Moni alkoi miettiä, millä asunnon tai kiinteistön viilennys onnistuisi tehokkaasti. Viilennys erilaisilla sähkölaitteilla kuluttaa runsaasti energiaa, mikä lisää hiilidioksidipäästöjä. Monissa julkisissa laitoksissa, kuten sairaaloissa, viilennys on lisäksi riittämättömästi mitoitettu, kun ilmaston lämpenemisen seurauksena meilläkin nähdään ennätyskuumia kesiä yhä useammin.

Kaukoviilennystä on jo jonkin verran käytössä, mutta viilennysputkistojen vetäminen tiheästi rakennettuihin kaupunkeihin on työlästä ja kallista. Isompien taajamien ulkopuolella kaukolämpö- ja viilennys eivät ole edes vaihtoehtoja. Kiinteistön viilennys saadaan ekologisesti ja pienillä kustannuksilla samasta geoenergiajärjestelmästä kuin lämmityskin. Samalla se lisää järjestelmän tehokkuutta.

Norlannin Yliopistolliseen keskussairaalaan Uumajassa tehtiin kaukolämmön rinnalle geoenergiaratkaisu, jolla tuotetaan noin 20 % lämmityksestä ja noin 95 % jäähdytyksestä. Tämän ansiosta sairaala säästää energiakustannuksissa n. 1200 € päivässä. Säästyneet rahat käytetään potilaiden hoitoon. Geoenergiajärjestelmää aiotaan vielä laajentaa. Suuri säästöpotentiaali tulee siitä, että sairaalassa tarvitaan lämmitystä ja jäähdytystä yhtä aikaa. Kun kesällä jäähdytyksen tarve on suuri, syntyy ylimääräistä lämpöä, joka varastoidaan energiakaivokenttään talvea varten.

Tutustu kaikkiin referenssikohteisiimme >